Історична перемога України: національна дефлімпійська збірна – перша на ХХ зимових Дефлімпійських іграх!

Національна дефлімпійська збірна команда України потужно  – вперше за всю історію участі України у зимових Дефлімпіадах –  завершила змагання на ювілейних ХХ зимових Дефлімпійських іграх 2023 року – першим місцем!!! 

У головних змаганнях чотириріччя взяли участь 598 спортсменів з порушеннями слуху із 36 країн світу (на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх у м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) – 493 спортсменів із 34 країн). Найбільшу кількість спортсменів було представлено збірними командами Туреччини – 55, Італії – 42 та Японії – 39. 

На ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 не було збірних команд росії та білорусі. Ця неучасть країн-агресорок – досягнення кропіткої роботи Національного комітету спорту інвалідів України спільно зі Спортивною федерацією глухих України, попри те, що вони отримали право заявити своїх спортсменів на участь у ХХ зимових Дефлімпійських іграх у нейтральному статусі. Підсумком цієї кропіткої дипломатичної роботи стало створення суворих критеріїв «нейтральності», які виявилися неприйнятними  для керівництва спортивних комітетів росії та білорусі, що у свою чергу, сприяло їх відмові від участі у Іграх. 

Українські дефлімпійці потужно перемогли у рік відзначення 100-ліття міжнародного дефлімпійського руху:  доробок збірної  – 10 золотих, 5 срібних та 4 бронзових нагород та перше місце зимової Дефлімпіади! На другому місці  – команда Китаю  з 7 золотими нагородами, третє місце  – в команди Австрії – 6 золотих медалей. До речі, практично майже всі дні Дефлімпіади-2023 – Україна – лідер міжнародного дефлімпійського руху. Лише 1 із 11 змагальних днів Ігор українці посіли друге місце, всі інші дні – перше загальнокомандне місце. 

Українські дефлімпійці більш ніж вдвічі покращили золотий результат попередніх Дефлімпійських ігор – 2019, які були історичними по здобуттю високих нагород (4 золоті, 4 срібні та 3 бронзові) та на 8 медалей – за кількістю нагород.

Чотирнадцять українських спортсменів, з яких 9 – мультимедалісти – підіймались на найвищий щабель п’єдесталу пошани ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 та 10 разів на весь світ лунав Гімн України під час урочистих церемоній нагородження переможців Ігор. 

На ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 було розіграно 34 комплекти нагород з шести видів спорту (гірськолижний спорт, сноуборд, лижні перегони, керлінг, шахи, футзал), національна дефлімпійська збірна команда України змагалась за 28 комплектів нагород з п’яти видів спорту, окрім футзалу  – лижні перегони, гірськолижний спорт, керлінг, сноуборд, шахи (на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх у м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) –    за 19 комплектів із 36 представлених на іграх).

Національну дефлімпійську збірну команду України була представлено спортсменами із 12 регіонів України, а саме – Волинська, Донецька Закарпатська, Львівська, Одеська, Полтавська, Рівненська, Сумська, Харківська, Тернопільська, Київська області та м. Київ. Найбільшу кількість спортсменів з порушеннями слуху  – з м. Київ – 10 осіб з трьох видів спорту (лижні перегони, керлінг  та шахи).

До складу національної збірної команди України входили як визнані лідери світового дефлімпійського спорту, так і талановита та перспективна молодь – дебютанти Ігор: на 22% (8 осіб) збірна складалася з дебютантів та 78 % (28 осіб) досвідчених спортсменів національної збірної команди України. Чоловіки складали 53% (19 осіб) збірної команди, а жінки – 47 % (17 осіб), середній вік спортсменів національної збірної команди України – 32 роки.

Наймолодшими спортсменами національної збірної команди України були шістнадцятирічні дебютанти із Закарпатського регіону – Морозюк Христина (24.09.2007 р.н.) та Абрамчук Михайло (14.10.2007 р.н.), які посіли шосте та восьме місце відповідно у змаганнях із сноуборду (слалом).

Із 36 спортсменів національної дефлімпійської збірної команда України  – учасників Ігор 29 спортсменів (з урахуванням командних видів програми) вибороли високі нагороди, що складає 80% від усіх представників української збірної.

Найпотужніше від команди України виступили українські деф лижникиКоманда з лижних перегонів ВПЕРШЕ за всю історію участі українських лижників у зимових Дефлімпійських іграх (дебют у 1999 році)  посіла ПЕРШЕ місце у загальнокомандному заліку, не залишивши жодного шансу країнам-учасницям

Із  8 золотих нагород з лижних перегонів, які було розіграно на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023, 7 – було виборено національною збірною командою України, і тільки 1 золоту нагороду у командному спринті серед жінок виборола команда Китаю.

У здобутку деф лижників – 7 золотих, 4 срібні та 2 бронзові медалі.  І вперше за всю історію участі українських спортсменів у зимових Дефлімпійських іграх чоловічій збірній команди України з лижних перегонів двічі вдалося зайняти весь дефлімпійський п’єдестал ХХ зимових Дефлімпійських ігор не залишивши суперникам жодного шансу (дистанції: 15 км (класичний стиль) та 15 км масовий старт).  

7 спортсменів із 8 вибороли високі нагороди, 5 із них – з золотими медалями та 4 мультимедалісти. 

  • Найуспішніше від команди лижних перегонів виступила представниця Київщини Єлізавета Нопрієнко – 3 золоті та 1 срібна нагорода. На попередніх іграх в Італії-2019 в неї було 2 бронзові медалі, дебютувала Єлізавета у 2015 році 6- місцем.
  • Не менш яскраво виступив і Денисенко Руслан (Сумська обл.), який виборов 2 золоті та 2 срібні нагороди. На попередніх Іграх в 2019 році у Руслана була 1 бронзова нагорода. 
  • Найдосвідченіший спортсмен збірної Андріїшин Андрій вперше за 20 років своєї спортивної кар’єри виборов золото Дефлімпійських ігор. Також у Андрія є й срібло на цій Дефлімпіаді-2023. У доробку Андрія – 2 срібла та 1 бронза на Дефлімпіаді-2007, 4 срібла на Дефлімпіаді-2015 та 1 срібло на Дефлімпіаді-2019.
  • У Мажаєва Дмитра (Сумська обл.) – золота та бронзова нагороди. Дмитро був найкращим на Дефілміпаді-2019 серед українських спортсменів – 3 разовим чемпіоном.
  • Гульоватий Ярослав з Львівщини за більш ніж 11 років своєї спортивної кар’єри здобув золоту медаль Дефлімпіади. Ця медаль стала першою нагородою за всю участь в Дефлімпіадах ( з 2015 року).
  • Киянка Лаврик Анастасія виборола 1 срібну нагороду. На попередніх іграх у спортсменки теж срібна нагорода. У збірній Анастасія – вже 20 років.
  • Киянин Пишняк Володимир виборов на цих іграх  – 1 бронзову медаль. Понад 20 років у збірній, у його доробку 2 срібла на Дефлімпіаді-2007, 2 срібла та 1 бронза на Дефлімпіаді-2015 та 1 срібло на Дефлімпіаді-2019.

Національна дефлімпійська збірна команда України з лижних перегонів була представлена 8 спортсменами (3 жінок та 5 чоловіків), які вже мали досвід участі у минулих зимових  Дефлімпійських іграх (окрім однієї дебютантки  – Смідюк Анастасії), середній вік команди 29 років.

Ще однією унікальною перемогою України стали 3 історичні нагороди Дефлімпіади в керлінгу: 

  • Золото у командних змаганнях з керлінгу  – вперше представленій дисципліні на Дефлімпійських іграх  – змішаній парі – дабл мікст  – у складі представників Львівщини Плесканки Михайла та Якимець Катерини
  • Золото  жіночої команди –  Зубарєва Олена (м.Київ), Гливка Тетяна (Львівська обл.), Опря Маргарита (Львівська обл.), Якимець Катерина (Львівська  обл.), Кобилянська Діана (м. Київ). 
  • Чоловіча команда  – Гаць Олександр (Львівська обл.), Плесканка Михайло (Львівська обл.), Стасюк Геннадій (м. Київ), Єфанов Роман (Львівська обл.), Марченко Вадим (м.Київ) – здобула бронзову нагороду

В результаті, команда з керлінгу, яка дебютувала на Дефлімпіаді в 2015 році – перша на Дефлімпійських іграх-2023! Це унікальний історичний здобуток команди! Та перші нагороди українського керлінгу на Дефлімпіадах!  Національна дефлімпійська збірна команда України з керлінгу була представлена 10 спортсменами (5 жінок та 5 чоловіків) – представниками Львівської області та м. Київ, які вже мали досвід участі у минулих зимових  Дефлімпійських іграх (окрім одного дебютанта  -Гаць Олександра), кожен із учасників команди виборов високі нагороди Дефлімпіади, 7  – золоті. Середній вік команди 30 років.

А також не менш яскравими були перемоги України в шахах: українці здобули комплект нагород та посіли друге загальнокомандне місце у шахах на Дефлімпіаді-2023 (після команди Польщі):

  • Золота нагорода жіночої команди в класичних шахах Бакланова Тетяна (Донецька обл.), Мироненко Наталя (Полтавська обл.), Гончар Світлана(Одеська обл.). Якраз на попередній Дефлімпіаді-2019 – дебютній у шахах –  в українок теж було золото.
  • Срібна нагорода мікст команди Україна-1 у дебютному на цій Дефлімпіаді виді змагань у шахах – командний залік мікст (швидка гра рапід)  – Тетяна Бакланова (Донецька обл.), Наталя Мироненко (Полтавська обл.), Світлана Гончар (Одеська обл.), Тарас Овчаров (м.Київ),  Олексій Філіппських (Донецька обл.), Володимир Коваленко (м.Київ).
  • Бронзова нагорода мікст команди Україна- 2 у дебютному на цій Дефлімпіаді виді змагань у шахах – командний залік мікст (швидка гра рапід)   – Альона Осипова ( Харківська обл.), Аліна Лянгузова (м.Київ), Інга Аблогіна (м.Київ), Вадим Білий (Одеська обл.), Володимир Заболотний (Рівненська  обл.), Денис Колб (Львівська обл.)

Національна дефлімпійська збірна команда України з шахів була представлена 12 спортсменами (6 жінок та 6 чоловіків), кожен з яких здобув високі нагороди Дефлімпіади, 3-є спортсменок – золоті. Середній вік команди 41 років.

Наймолодшою дефлімпійською збірною командою України, середній вік якої 18 років, на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 була команда з гірськолижного спорту, її представлено 3 дебютантами – спортсменами  із Закарпаття, які змагались за нагороди з більш досвідченими спортсменами – представниками країн-учасниць, в яких існують сталі традиції щодо розвитку цього виду спорту. Найкращі досягнення дебютантів збірної: Куртанич Каміла (6 місце – слалом) Морозюк Христина (8 місця – слалом, гігант слалом, супер гігант слалом),  Абрамчук Михайло (8 місце- слалом).

Також без нагород залишилась національна дефлімпійська збірна команда України зі сноуборду, 3 спортсмени, з яких 1 жінка та 2 чоловіків – представники Закарпатського регіону – змагались за 2 комплекти нагород із 3 представлених на Іграх і  посіли наступні місця: Заєць Мар’яна у паралельному слаломі – 6 місце, паралельний гігант–слалом – 7 місце, у відповідних дисциплінах Люханов Олександр – 6, 9 місця, Бровдій Павло – 9 і 10 місця.

Кожна здобута медаль на ХХ зимових Дефлімпійських іграх-2023 в м. Ерзурум (Турецька Республіка) є спільними плідними зусиллями тренерів, лікарів, масажистів, технічних та багатьох інших фахівців Національного комітету спорту інвалідів України, Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт», Спортивної федерації глухих України та Міністерства молоді та спорту України і була присвячена нашим незламним воїнам збройних сил України в ім’я перемоги нашої незалежної України.

Основна підготовка національної дефлімпійської збірної команди з лижних перегонів проводилась на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру у с. Яворів (Львівська область) та інших спортивних об’єктах, які мають безперешкодний доступ для осіб з інвалідністю.

Феноменальний результат виступу національної дефлімпійської збірної команди України за останній дефлімпійський цикл свідчить про позитивну динаміку розвитку видів спорту серед осіб з порушеннями слуху в Україні, високий рівень підготовки українських спортсменів, а також їхню жагу до перемоги, що у свою чергу дозволяє привернути увагу всього світу до нашої боротьби за перемогу України.

Переможці та призери ХХ зимових Дефлімпійських ігор-2023, які відбулися у м. Ерзурум (турецька республіка) з 02 по 12 березня 2024 року

 ЛИЖНІ ПЕРЕГОНИ:

1.НОПРІЄНКО Єлізавета Олександрівна (Київська область):

3олото – 5 км (класичний стиль);

Золото – спринт (вільний стиль);

Золото – 10 км (масовий старт, вільний стиль);

Срібло –  командний спринт (жінки, класичний стиль).

2.ДЕНИСЕНКО Руслан Сергійович (Сумська область):

Золото – 10 км (класичний стиль);

Золото – командний спринт (чоловіки, класичний стиль);

Срібло – спринт (вільний стиль);      

Срібло – 15 км (масовий старт, вільний стиль).

3. АНДРІЇШИН Андрій Петрович (Тернопільська область):

Золото – командний спринт (чоловіки, класичний стиль);

Срібло – 10 км (класичний стиль).    

4. МАЖАЄВ Дмитро Сергійович (Сумська область):

Золото – 15 км (масовий старт, вільний стиль);

Бронза – 10 км (класичний стиль).

5. ГУЛЬОВАТИЙ Ярослав Ігорович (Львівська область):

Золото – спринт (вільний стиль).

6. ЛАВРИК Анастасія Віталіївна (м. Київ):

Срібло – командний спринт (жінки, класичний стиль).

7. ПИШНЯК Володимир Степанович (м. Київ):

Бронза – дистанції 15 км (масовий старт, вільний стиль).

КЕРЛІНГ

1.ЯКИМЕЦЬ Катерина Іванівна (Львівська обл.)

Золото – дабл мікст;

Золото  – командні змагання (жінки).

2.ПЛЕСКАНКА Михайло Іванович (Львівська обл.)

Золото – дабл мікст;

Бронза  – командні змагання (чоловіки).

3. ГЛИВКА Тетяна Степанівна (Львівська обл.):

Золото  – командні змагання (жінки).

4.ЗУБАРЄВА Олена Володимирівна (м. Київ):

Золото  – командні змагання (жінки).

5.КОБИЛЯНСЬКА Діана Володимирівна (м. Київ):

Золото  – командні змагання (жінки).

6.ОПРЯ Маргарита Олександрівна (Львівська обл.):

Золото  – командні змагання (жінки).

7. ГАЦЬ Олександр Русланович (Львівська обл.):

Бронза  – командні змагання (чоловіки).

8.ЄФАНОВ Роман Ігорович (Львівська обл.):

Бронза  – командні змагання (чоловіки).

9.МАРЧЕНКО Вадим Ігорович (м. Київ):

Бронза    – командні змагання (чоловіки).

10.СТАСЮК Геннадій Валерійович (м. Київ):

Бронза   – командні змагання (чоловіки).

ШАХИ

1.БАКЛАНОВА Тетяна Германівна (Донецька обл.):

Золото – командний залік (жінки, класичні шахи);

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

2.МИРОНЕНКО Наталя Владиславівна (Полтавська обл.)

Золото – командний залік (жінки, класичні шахи);

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

3.ГОНЧАР Світлана Яківна (Одеська область):

Золото – командний залік (жінки, класичні шахи);

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

4.ФІЛІППСЬКИХ Олексій Олександрович (Донецька обл.):

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

5.ОВЧАРОВ Тарас Сергійович (м.Київ):

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

6.КОВАЛЕНКО Володимир Миколайович (м.Київ):

Срібло – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

7.АБЛОГІНА Інга Едуардівна (м. Київ):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

8.ЗАБОЛОТНИЙ Володимир Анатолійович (Рівненська обл.):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

9.КОЛБ Денис Вікторович (Львівська область):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

10.ЛЯНГУЗОВА Аліна Євгенівна (м.Київ):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

11.ОСИПОВА Альона Володимирівна (Харківська область):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

12.БІЛИЙ Вадим Борисович (Одеська область):

Бронза – командний залік, мікст (швидка гра, рапід).

КІЛЬКІСТЬ МЕДАЛЕЙ,

 які  вибороли  українські спортсмени з порушеннями слуху в  зимових  Дефлімпійських іграх /1999, 2003, 2007, 2015, 2019, 2023/

Дефлімпійські ігриМЕДАЛІЗагально-командне місце
ЗОЛОТІСРІБНІБРОНЗОВІВСЬОГО
ХІV зимові Дефлімпійські ігри 1999 року м. Давос, Швейцарія 0000 
ХV зимові Дефлімпійські ігри 2003 року м. Сунсваль, Швеція 010113
ХVІ зимові Дефлімпійські ігри 2007 року м. Солт-Лейк-Сіті, США 043710
ХVІІІ зимові Дефлімпійські ігри2015 року м. ханти-мансійськ, росія 05389
ХІХ зимові Дефлімпійські ігри                  2019 року м. Вальтелліна-Вальчіавенна, Італія 443113
ХХ зимові Дефлімпійські ігри                  2023 року м. Ерзурум, Туреччина1054191
 ВСЬОГО:14191346

Історія участі України на зимових ДІ: 

Під час дебюту України у зимових Дефлімпійських іграх 1999 року у м. Давос (Швейцарія) українським спортсменам-дефлімпійцям не вдалося піднятися на п’єдестал пошани, але вже у 2003 році у м. Сунсваль (Швеція) українськими спортсменам було здобуто першу срібну нагороду.

У 2007 році на ХVІ зимових Дефлімпійських іграх у м. Солт-Лейк-Сіті (США) українська дефлімпійська  збірна команда здобула 4 срібні та 3 бронзові нагороди.

У 2015 році на ХVІІІ зимових Дефлімпійських іграх у м. Ханти-Мансійськ (Росія)  20 українських спортсменів боролися за високі нагороди у трьох видах спорту (лижні перегони, гірськолижний спорт, керлінг) серед 27 країн-учасниць, здобувши 8 медалей, серед яких 5 срібних та 3 бронзових, посівши  4 місце за загальною кількістю здобутих нагород.

За підсумками участі у ХІХ зимових Дефлімпійських іграх  2019 року у    м. Вальтелліна-Вальчіавенна (Італія) національна дефлімпійська збірна команда, у складі 34 спортсменів з порушеннями слуху, гідно представила Україну, продемонструвавши найкращий результат за всю історію участі українських спортсменів із порушенням слуху у зимових Дефлімпійських іграх – здобула 11 нагород, зокрема 4 золотих, 4 срібних та 3 бронзових, посівши третє місце у загальному командному заліку за кількістю золотих нагород, а також друге місце за загальною кількістю здобутих усього нагород випередивши збірні команди Сполучених Штатів Америки, Китаю, Франції, Австрії, Німеччини тощо.

Слід зазначити, що 3 золоті нагороди Мажаєва  Дмитра  іграх та 1 золота нагорода в командних шахах на ХІХ зимових Дефлімпійських іграх 2019 року для дефлімпійської збірної команди стали першими за всю історію участі українських спортсменів із порушенням слуху у зимових Дефлімпійських іграх.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Search this website